Skip to main content

Een grafmonument kopen

Als er iemand is overleden dan zullen de nabestaanden vaak een brochure met grafmonumenten/urnen ontvangen van een steenhouwerij e.d. Dit wordt vaak niet op prijs gesteld of als ongepast ervaren door de nabestaanden. Dit kan ik mij goed voorstellen op dat moment. Mijn voorstel is dan ook: gooi de brochures niet weg en  vergeet ze even door het goed weg te stoppen in een la. Er komt een moment dat u wilt gaan nadenken over een grafmonument en dan kunnen deze brochures een bron van inspiratie zijn.

Ga langs bij de één of twee leveranciers van grafmonumenten om te ervaren en te voelen of zij in staat zijn uw wensen te kunnen vertalen in een monument. Het is vooral vertrouwen hebben in de kennis en creativiteit van de verkoper. Uit een brochure- of iets standaardcollectie verkopen is mooi, maar wat voegt de ‘creatieveling’ eraan toe dat u en ook anderen kunnen zien dat het zo goed bij uw dierbare past.

Er zijn leveranciers waarvan hun ontwerpen van grafmonumenten zò te herkennen zijn op een begraafplaats. Op een begraafplaats zie je veel aan vormen, kleur van graniet en materiaal van letters op monumenten en wordt het duidelijk wat je wel en niet mooi vindt. De beheerder van een begraafplaats weet welk monument bij welke leverancier vandaan komt, dus vraag het hem.

Een monument dat speciaal ontworpen wordt is echt niet altijd duurder dan een standaard monument. Wat de prijs bepaald is allereerst de dikte van het graniet en ook wel het granietsoort (de kleur en land van herkomst). Dus is de dekplaat en/of kopstuk 4cm of 8cm dik; ligt de dekplaat koud op de betonnen plaat of rust de dekplaat eerst op granieten banden van 6 cm hoog, dat bepaald voor een groot deel de prijs.

Van een monument wat voor u ontworpen wordt komt eerst een gedetailleerde tekening met voor-, zij- en bovenaanzicht met alle maten, hierop moet u goedkeuring geven alvorens het besteld gaat worden. Van bestelling tot het daadwerkelijk plaatsen van het monument moet u rekenen op een periode van ongeveer 16 weken.

Graniet is een niet-poreuze steensoort en kan daarom goed worden schoongemaakt (er vormt zich altijd alg op een monument). Vraag advies wat u het beste kunt gebruiken. Staat het monument onder een boom en scheidt de boom een lijmachtige stof af? Zijn er veel vogels in de boom? Laat u zich adviseren welk kleur graniet het best geschikt is.