Skip to main content

Stappenplan bij een overlijden

Laatst vroeg een vriendin mij ‘wat moet ik eigenlijk doen als mijn moeder zou overlijden, wat moet ik dan als eerste doen?’ Is er niet een stappenplan hiervoor?’ Als je nooit met overlijden van dichtbij te maken hebt gehad is het zo onbekend wat er op je afkomt.

Ik vertelde haar dat allereerst een huis- of schouwarts moet bevestigen dat iemand daadwerkelijk overleden is.

*Dus je belt eerst de huisarts van je moeder.

Als dit bevestigd is dan krijgen de nabestaanden een ‘verklaring van overlijden’. Met deze verklaring wordt er aangifte gedaan bij de Gemeente van overlijden en wordt er een ‘akte van overlijden’ en een ‘verlof tot begraven of cremeren’ afgegeven.

 *Vervolgens bel je de uitvaartverzorger en maak je een afspraak wat betreft de laatste verzorging en (vaak) aansluitend het bespreken van de dag van de uitvaart, de rouwkaarten en de afscheid locatie etc.

**Tip: bel de uitvaartverzorger van je keuze, die jou aanspreekt en die je het vertrouwen geeft.

Bel je als eerste het telefoonnummer wat op de uitvaartverzekering staat, dan krijg je een uitvaartverzorger toegewezen, en dan is het afwachten of dat goed voelt.

Dus ongeacht waar je verzekerd bent, je bent vrij om zelf een uitvaartverzorger te kiezen!

Hopelijk geven deze eerste stapjes je iets houvast.

Debby van der Velden

Vanuit mijn christelijke geloofsovertuiging vind ik het belangrijk om er te zijn voor mijn mede-gelovigen en hen te begeleiden bij de uitvaart van hun dierbare. Lees meer

Dag en nacht bereikbaar
06-13896144
Ongeacht waar u verzekerd bent