Skip to main content

Natura of kapitaalverzekering

‘Ik heb een uitvaartverzekering, kan ik dan zelf een uitvaartondernemer kiezen?’
Het antwoordt hierop is ‘ja’, u bent vrij om zelf te kiezen.
Er zijn twee soorten verzekeringen.

Natura- ofwel dienstenverzekering

Een naturaverzekering levert normaal gesproken een pakket van diensten en goederen, in ruil voor de betaalde premie. Er is hierin weinig tot geen keuze, wilt u toch andere keuzes maken dan worden er extra kosten berekend. 

Een pakket aan diensten en goederen bestaat uit een vast aantal uur dat de uitvaartverzorger bij u is, een nette, eenvoudige kist bijvoorbeeld van spaanplaat met eikenprintfolie, 25 tot 50 rouwkaarten uit een standaard collectie en een zwarte rouwauto. De locatie van de aula voor de afscheidsplechtigheid is meestal bepaald met een standaard tijd voor de plechtigheid en koffiekamer.

Als u besluit de uitvaart door een andere uitvaartbegeleider te laten verzorgen (en die keuze is alleen aan u), dan keert de verzekeraar een bedrag uit in plaats van dat zij zelf de diensten levert. 
Het is goed om te informeren hoe hoog dat bedrag is: Odessa uitvaartverzorging wilt dit graag voor u doen.

Kapitaal- ofwel sommenverzekering

Een kapitaal- of sommenverzekering keert het verzekerd bedrag uit aan de nabestaanden of aan de uitvaartondernemer. Er zijn polissen waarbij er aan de uitvaartonderneming rechtstreeks wordt uitgekeerd en niet aan de nabestaanden.
Er zijn polissen waarbij het uitgekeerde bedrag alleen bestemd is voor een uitvaart, maar ook polissen waarbij het uitgekeerde bedrag vrij te besteden is. Mocht u een verzekering afsluiten laat u dan goed informeren en vraag door!

Op uw polis staat dat u bij een overlijden allereerst de uitvaartverzekeraar: DELA, Yarden, Monuta etc., moet bellen om het overlijden te melden. Deze verzekeraar belt dan een franchise ondernemer uit uw omgeving, waar u wellicht zelf niet voor gekozen zou hebben.

U bent geheel vrij om zelf een uitvaartondernemer te kiezen die bij u past.

Odessa uitvaartverzorging wikkelt normaliter alle uitvaartpolissen voor een familie af en meldt ook het overlijden bij de verzekeraar met een akte van overlijden.Ik adviseer u om bij overlijden niet als eerste de verzekering te bellen, maar Odessa uitvaartverzorging. Waarom?

Ten eerste neem ik de tijd voor het verzorgen van de overledene zodat het liefdevol gedaan kan worden, ik neem alle tijd voor het gesprek waarin er allerlei belangrijke keuzes gemaakt gaan worden en het is mijn zorg dat hoe eenvoudig een uitvaart ook is, het persoonlijk, warm en een uitvaart op maat is.

Een andere belangrijke reden is dat de eindkosten van de uitvaartverzorging veel betaalbaarder is bij Odessa Uitvaartverzorging. Dit komt omdat ik geen overheadkosten heb. Het verschil kan werkelijk oplopen tot hele grote viercijferige bedragen.

Het NIBUD heeft een pagina gewijd aan uitvaart verzekeringen. Bekijk hier deze pagina.
Neem contact op wanneer u vragen heeft of uw situatie wilt bekijken.