Skip to main content

Cremeren en wat kost een crematie

Persoonlijke keuze

De keuze voor cremeren hangt, net zoals bij begraven, af van allerlei persoonlijke argumenten. Eén van de redenen voor cremeren is dat men nabestaanden niet met de ‘zorg voor een graf’ willen opzadelen. Een andere reden zou kunnen zijn is dat cremeren minder kostbaar is dan begraven. Cremeren maakt het mogelijk dat de as van de overledene verstrooid kan worden op een geliefde plek van de overledene.

Alles rondom cremeren

De keuze voor een crematorium is geheel vrij te nemen. Meestal wordt er gekozen voor een crematorium in de nabij omgeving. Alhoewel er bij een crematorium in de eerste instantie gecremeerd wordt, is het ook een plek waar een afscheidsplechtigheid en een condoleance gehouden kan worden. Er zijn crematoriums die beschikken over familiekamers (ofwel 24-uur kamers).
Deze familiekamers, waar de overledene wordt opgebaard, zijn meestal sfeervol ingericht als een intieme huiskamer.  Nabestaanden kunnen hier te allen tijde zijn en verblijven.

Het is mogelijk voor de nabestaanden om na de afscheidsplechtigheid de overledene te begeleiden naar de ovenruimte. Bij de nieuwe crematoriums is de ovenruimte hierop ingericht, dus is het geen vervelende of enge ruimte.
Nadat de as minimaal één maand in het crematorium is bewaard kan het opgehaald worden.

Elk crematorium hanteert standaard tijden; zowel voor de afscheidsplechtigheid als voor het gebruik van de koffiekamer, hieraan is een prijs gekoppeld. Het is mogelijk om de tijd te verlengen met steeds 10/15 minuten, hiervoor betaald u een meerprijs.
Bij gemeentelijke crematoria kan er op alle dagen, behalve zondag en feestdagen, gecremeerd worden, bijzondere crematoria mogen dit zelf bepalen. 

Urnen en urnmonumenten

Urnen zijn er in allerlei materiaal en kleur: graniet, keramiek, glas, brons etc.
De prijs voor een urn ligt gemiddeld tussen de € 250,- en € 500,- .
Een urn kan in huis staan op het dressoir of in een vitrinekast, maar  op een granieten zuiltje/pilaar in de tuin is ook een mooie mogelijkheid. In het zuiltje wordt de asbus geplaatst en op het zuiltje kunt u een mooi bronzen beeld bevestigen.
Er kan zelfs een mooie tekst worden gezandstraald op de granieten zuil.

Wordt de urn geplaatst op een begraafplaats dan zijn de mogelijkheden: in een urnenmuur, worden bijgezet bij een bestaand grafmonument of in een urnenkelder. 
Wordt de urn bijgezet bij een grafmonument dan gaat de aszak in een granieten urn en wordt de urn op de dekplaat gelijmd.
Er kan ook een urnenmonumentje worden ontworpen voor op de dekplaat. Er zijn vele variaties en mogelijkheden.

Een andere mogelijkheid is een urnengraf op de begraafplaats. Hier kan een urnenmonument, kleine rots of zwerfkei geplaatst worden, kosten zijn vanaf € 750,-. Afmmeting voor een urnengraf is meestal 50cm x 50cm.
Urnennis (urnenmuur) voor 10 jaar kost ongeveer € 1.003,60 Een urnenkelder voor 10 jaar kost ongeveer € 1.648,50

Wat kost een crematie

Een crematie kost gemiddeld € 1.600; dit tarief gaat uit van ongeveer 60 minuten aula en 60 minuten condoleanceruimte.
Het tarief hangt af van hoeveel minuten men de aula en condoleanceruimte gebruikt en dit verschilt ook per crematorium, soms aanzienlijk (in bovenstaand tarief zijn meerdere kostenposten opgenomen).

Hoeveel tijd er gereserveerd moet worden hangt van een aantal factoren af; hoeveel belangstellenden verwacht u en hoe gaat de afscheidsdienst inhoudelijk ingevuld worden. Zijn er veel sprekers, is er een beeldpresentatie, krijgt muziek een belangrijke rol in de plechtigheid, wordt er een In Memoriam uitgesproken en wilt u tijd besteden aan een mooi afscheidsritueel met uw naasten.

De kosten voor consumptie komt hier nog bij. Wat wilt u dat er geserveerd gaat worden? Wilt u bij de condoleance koffie met een koekje of wilt u luxe broodjes serveren? De prijzen zijn gelijk zoals in de horeca.
Een condoleance kan qua prijs variëren tussen € 350 en € 800.

U kunt voor informatie altijd contact opnemen met mij, of u kunt de website van de verschillende crematoriums bezoeken.